Veelgestelde Vragen

Veelgestelde Vragen

 

Gezonde voeding

Is gezonde voeding altijd duurder?
Een gezonde en evenwichtige voeding hoeft niet duur te zijn. Vers fruit en verse groenten kan je kopen in het seizoen. 100 gram mager vlees volstaat en zal niet duurder zijn dan bijvoorbeeld 300 gram gehakt.
Vergelijk enkele evenwichtige voedingsmiddelen, zoals fruit, groenten, melkproducten, en graansoorten eens met dure koekjes, taarten, frisdranken, chips of andere borrelhapjes en ijsjes. Wie zich evenwichtig voedt, geeft misschien wat meer uit aan fruit en groenten, maar over een hele dag bekeken wegen die uitgaven niet op tegen de soms dure aankopen van voedingsmiddelen uit de restgroep. Afzonderlijke ‘evenwichtige’ voedingsmiddelen kunnen soms wel duurder zijn, maar je komt er vaak veel langer mee toe dan met één goedkoper voedingsmiddel uit de restgroep. Om evenwichtig te eten heb je helemaal geen zeldzame of alternatieve producten nodig. Het is ook geen dieetvoeding. Wie eet volgens de actieve voedingsdriehoek, wie varieert en met mate eet, eet evenwichtig en gezond. In elke supermarkt vind je een gevarieerd en ruim aanbod.
Hoeveel calorieën heb ik nodig?
Hoeveel calorieën u nodig hebt, is afhankelijk van uw geslacht, leeftijd, gewicht, hoeveel u beweegt en de duur en zwaarte van de inspanning. Als u nog in de groei bent, zwanger bent of borstvoeding geeft, heb u daar ook energie voor nodig.
In het algemeen geldt dat mannen meer energie verbruiken dan vrouwen. Dat komt doordat ze verhoudingsgewijs meer spierweefsel hebben. Zo ligt de energiebehoefte van mannen tussen de 30 en 50 jaar met een zittend beroep en weinig beweging in de vrije tijd rond de 2500 kilocalorieën per dag. Vrouwen van die leeftijd met dezelfde inactieve leefstijl kunnen met gemiddeld 2000 kilocalorieën toe. Met het ouder worden, neemt de energiebehoefte af. Verder hebben mensen met een laag lichaamsgewicht minder energie nodig dan mensen met een hoog gewicht.
Inspanning verhoogt het energieverbruik. Daarnaast leidt regelmatig bewegen tot een toename van de spiermassa en een afname van de hoeveelheid lichaamsvet. Ook dat leidt weer tot een wat hoger energieverbruik. Gemiddeld hebben mensen met een actieve leefstijl 300 tot 400 kilocalorieën per dag meer nodig dan mensen met een inactieve leefstijl.
Hoe vaak eten?
Uit sommige onderzoeken blijkt dat mensen die gedurende de dag meerdere kleine maaltijden eten, slanker zijn dan mensen die het houden bij drie maaltijden. Aan de andere kant blijkt juist dat vaker eten, en vooral snacken, ertoe leidt dat er meer calorieën worden opgenomen.
Vooral mensen met een lage Body Mass Index (BMI) en mensen die heel actief zijn, neigen naar veel eetmomenten per dag. Het gaat daarbij om mensen die veel energie nodig hebben, zoals jonge mannen. Het is gemakkelijker die energie binnen te krijgen met meerdere kleine maaltijden (een paar boterhammen) dan met enkele grote (tien boterhammen in één keer). Oudere mannen, vrouwen en mensen met overgewicht houden hun gewicht daarentegen waarschijnlijk gemakkelijker op peil door vast te houden aan drie maaltijden per dag.
Ontbijt
In alle gevallen is regelmaat van belang. Onregelmatig eten, bijvoorbeeld door maaltijden over te slaan, lijkt het risico op overgewicht te vergroten. Zo hebben mensen die niet ontbijten een grotere kans op overgewicht dan mensen die dat wel doen. Het overslaan van het ontbijt lijkt samen te gaan met een ongezonde leefstijl (weinig beweging, roken, veel alcohol). Laat op de avond eten is een risicofactor voor overgewicht wanneer de tijd tussen lunch en avondmaaltijd wordt overbrugd met tussendoortjes die veel calorieën leveren, zonder dat er bij de maaltijd minder wordt gegeten.Portiegrootte
De porties eten en drinken zijn de laatste jaren steeds groter geworden. Ook daardoor is er steeds meer overgewicht.
Portie in verhouding tot energie
In het algemeen is een portie eten of drinken met weinig energie, groter dan die van eten of drinken met veel energie. Zo is een portie groente normaal gesproken groter dan een portie vlees. Maar over het algemeen worden alle porties steeds groter. Vooral snacks en andere producten die per gewichtseenheid veel energie leveren. Uit onderzoek in Amerika is bekend dat hoe groter de portie, hoe meer kans op overgewicht. Geen wonder, want een grote zak chips of een grote reep chocolade gaat net zo goed op als een kleine. Ook in België.
Hoe eet ik gezond?
Gebruik de Actieve Voedingsdriehoek en kies elke dag voor gezond, lekker en veilig eten. Gezond eten betekent met gezond verstand bewuste keuzes maken. Gebruik daarbij de volgende basisregels: eet gevarieerd, niet te veel en beweeg, gebruik minder verzadigd vet, eet volop groente, fruit en brood en ga veilig met voedsel om. Alle vakken van de voedingsdriehoek moeten in mindere of meerdere mate dagelijks aanwezig zijn. En met de aanbevolen hoeveelheden als richtlijn wordt de basis gelegd voor een gezonde voeding.
Deze bestaat uit een ruime hoeveelheid brood, aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten, groente en fruit en twee keer per week vis. Dit wordt aangevuld met zuivel en vlees, eieren of vleesvervangers en margarine of bak- en braadproducten. Verder is voldoende vocht belangrijk.Voedingsmiddelen zoals sausen, snacks, koek, snoep en gebak vormen de top, dus de kleinste groep van de actieve voedingsdriehoek. Dit is omdat deze producten al snel voor te veel calorieën zorgen. Bovendien zijn ze minder belangrijk voor het leveren van voedingsstoffen. !

Vermageren

1 kilo per week afvallen?
Waarom is dat bijna onmogelijk?
En waarom moet je het ook niet willen?
Afvallen is moeilijk, maar de theorie is simpel: je valt af als je minder eet dan je lichaam verbruikt. Bij afvallen gaat het erom vet kwijt te raken. Een kilo lichaamsvet vertegenwoordigt een waarde van 7000 Calorieën. Als je in een week een kilo vet wilt kwijtraken, moet je in feite elke dag 1000 Calorieën minder eten dan je lichaam nodig heeft. Stel dat je per dag 2000 Calorieën verbruikt, dan zul je maar voor 1000 Calorieën per dag kunnen eten. Een 1000 Calorieën dieet wordt door deskundigen als te streng beschouwd. Het is niet lang vol te houden en werkt eetbuien in de hand, waardoor je uiteindelijk weer zult bijkomen. Als je wil vermageren, is het ideaal 500 Cal per dag minder in te nemen. Dit is haalbaar, dus ga je het beter volhouden. Je zal dan ongeveer 500 g per week vermageren.
Waarom schommelt je gewicht?
Als je elke dag op de weegschaal zou staan (wat we overigens niet aanraden) merk je dat je gewicht schommelt. Schommelingen in het gewicht hebben veelal te maken met wisselingen in de hoeveelheid vocht (je lichaam bestaat voor 60-65% uit vocht!)
‘s Avonds weeg je meer dan ’s morgens. Dit komt omdat je in de loop van de dag vocht vast houdt. Dit plas je ’s morgens weer uit. Vandaar dat veel mensen graag ’s morgens op de weegschaal staan.
Als je veel zout gegeten hebt, houdt het lichaam extra vocht vast. Dit geeft tijdelijk een iets hoger gewicht. Na een of twee dagen is het vocht weer weg.
Voor de menstruatie wegen vrouwen meer door extra vocht. Dit kan een tot twee kilo zijn.Om te controleren of je afvalt, kun je beter niet vaker dan 1 keer in de week op de weegschaal gaan staan. Doe je het vaker dan raak je vaak gefrustreerd door de bovengenoemde schommelingen.
Denk ook nog aan het volgende:
Bijna elke weegschaal weegt verschillend.
Je gewicht met kleding aan is natuurlijk anders dan het gewicht in je blootje. ’s Winters heb je zo’n 1,5 kilo kleding aan.
Word je dik van eten na acht uur ’s avonds?
Nee, dat hoeft niet. Bij het al dan niet dik worden telt de energiebalans over de hele dag. Met andere woorden: het gaat om de hoeveelheid energie die over de gehele dag wordt ingenomen in relatie tot de energiebehoefte. En dan nog gemiddeld over enige tijd.

Er is wel enig verschil in hoe snel de stofwisseling werkt overdag en ’s nachts. Het gaat daarbij niet om zulke grote verschillen dat u er rekening mee moet houden. Alle energie die met de voeding wordt opgenomen wordt vroeg of laat verbruikt. Als er energie overblijft wordt de overmaat opgeslagen, anders niet.
Laat op de avond eten is wel een risicofactor voor dik worden wanneer de tijd tussen lunch en avondmaaltijd wordt overbrugd met tussendoortjes die veel calorieën leveren, zonder dat er bij de maaltijd minder wordt gegeten.

Het later op de avond eten kan wel effect hebben op het maagdarmkanaal: mensen kunnen last hebben van een zwaar gevoel op de maag en bijvoorbeeld oprispingen.

Ik sport heel veel, maar val niet af, hoe kan dat?
Wie gaat sporten, bouwt meer spierweefsel op. Dat is goed voor de gezondheid en ook goed voor het figuur, maar de weegschaal laat geen lager gewicht zien. Dat komt doordat spieren de plaats van vet innemen en spieren zwaarder zijn dan vet. Naarmate u meer spierweefsel hebt, verbruikt u echter ook meer energie bij dezelfde activiteiten. Als u niet meer gaat eten, zult u op termijn afvallen.
Zijn aardappelen en brood nu wel of geen dikmakers?
Niet de aardappelen zijn de dikmakers, wel de manier waarop je aardappelen klaarmaakt. Frieten bevatten bijvoorbeeld 4,5 keer meer energie dan gekookte aardappelen, omdat ze in frituurolie gebakken zijn.
Ook brood is geen dikmaker, wel een dikke laag smeervet, choco of jam in plaats van een mespuntje zoals op de actieve voedingsdriehoek is aangegeven. Ook een dikke plak volle kaas of vlees op het brood of zelfs dubbel beleg zijn caloriebommen.
Bestaan er wonderdieten?
In het algemeen geldt: het ‘wonderdieet’ bestaat niet. Er zijn veel manieren om af te vallen, maar ze zijn lang niet allemaal gezond. In principe levert elk vermageringsdieet tot gewichtsverlies. Het gaat immers om het aantal calorieën dat u binnenkrijgt. Daarbij maakt het niet uit of die uit vet, koolhydraten of eiwit komen. Maar een vermageringsdieet moet niet alleen gewichtsverlies opleveren, maar ook voldoende voedingsstoffen.

Om voldoende voedingsstoffen binnen te blijven krijgen, is het belangrijk dat het dieet niet minder dan 1200 kilocalorieën per dag levert en gevarieerd is. Gevarieerd eten wil zeggen: elke dag voldoende eten uit de vakken van de ‘Actieve Voedingsdriehoek’. Per vak zijn er aanbevolen hoeveelheden opgesteld. Deze geven aan wat u ongeveer per dag zou moeten eten om voldoende eiwitten, vitamines en mineralen binnen te krijgen. Ook als u af wilt vallen, is het belangrijk deze hoeveelheden aan te houden. Dat is de basis voor een gezond dieet.

U kunt op de calorieën letten door te kiezen voor voedingsmiddelen die weinig calorieën leveren in verhouding tot de hoeveelheid voedingsstoffen (bv. vitamines en mineralen) die ze bevatten. Dit komt neer op voedingsmiddelen met:
• weinig (verzadigd) vet
• veel voedingsvezel
• weinig of geen toegevoegde suiker
• geen alcohol
Neem bijvoorbeeld magere yoghurt in plaats van volle, 30+ kaas in plaats van volvette en mager vlees. Kies verder bewust wat u eet naast de aanbevolen hoeveelheden van de Actieve Voedingsdriehoek. Vooral snoep, koek, snacks, chips, zoutjes, noten en chocolade leveren gemakkelijk veel calorieën. Als u af wilt vallen, valt hier veel winst te behalen. Meer bewegen helpt natuurlijk ook.