Diabetes

Diabetesdieet

 

Diabetes is een ziekte waarbij de stofwisseling van de bouwstenen van ons lichaam (vetten, suikers en eiwitten) verstoord is. De belangrijkste afwijking ligt in de verwerking van suikers. Deze komen voor in de voeding als snel opneembare suikers (suiker, jam, frisdrank, enz.), die een snelle stijging van het bloedsuikergehalte teweegbrengen, of complexe traag opneembare suikers (deegwaren, brood, rijst, fruit, enz.) die een trage stijging van het bloedsuikergehalte teweegbrengen.
Deze suikers worden in het lichaam omgezet in glucose, die vervolgens via het bloed wordt vervoerd naar alle lichaamscellen. De opname van glucose in de cellen van de organen wordt geregeld door insuline. Insuline is een hormoon dat door de pancreas wordt aangemaakt en is eigenlijk de boodschapper die glucose toelaat de cellen binnen te dringen. In de cellen wordt glucose omgezet tot energie voor het lichaam.
Bij patiënten met diabetes is dit mechanisme verstoord door een onvoldoende aanmaak van insuline of door een verminderde gevoeligheid voor insuline.

Er bestaan twee types van diabetes:

TYPE 1

Type 1 diabetes, ook genoemd Insuline Afhankelijke Diabetes Mellitus, ontstaat wanneer de pancreas geen insuline meer aanmaakt. Hierdoor blijft er te veel glucose in het bloed.

Behandeling

Bij Type 1 diabetes is het belangrijk om een aangepaste voeding te volgen, insuline-injecties te gebruiken en aan lichaamsbeweging te doen.

TYPE 2

Type 2 diabetes, ook Niet Insuline Afhankelijke Diabetes Mellitus genoemd, komt het vaakst voor (bij 90 % van alle diabetici). De pancreascellen produceren dan onvoldoende insuline en uw lichaam reageert niet optimaal op de beschikbare insuline.

Behandeling

Bij Type 2 diabetes bestaat in de eerste plaats de behandeling uit een gezonde evenwichtige voeding en lichaamsbeweging, indien nodig aangevuld met medicatie. Een juiste verhouding tussen eiwitten, vetten en koolhydraten is bij diabetes erg belangrijk. Hier zal bij het persoonlijk dieetschema dan ook rekening mee gehouden worden.

Overgewicht is één van de voornaamste oorzaken van diabetes Type 2. De belangrijkste opdracht is dan ook het lichaamsgewicht binnen de normale grenzen te brengen en te houden. Meestal betekent dit afslanken!